Kert, Park - Garden Kertészet
 

Kert, park

Kert

Blog  felvétele kedvencek közé
Szerzõ hozzáadása a kedvencekhez
Google PageRank
Add a Startlaphoz

Rólam

A Garden Kft. az alábbi elveket vallja és követi: - Mindenek előtt a megrendelők igényeit tartja szem előtt. - Vállalt feladatait megbízhatóan elvégzi. - Munkáira garanciát vállal. - Hatékonyan és gazdaságosan szolgáltat. - Mindehhez profi szervezetet épített fel, képzett és tapasztalt munkatársakkal dolgozik, kiváló technológiákat alkalmaz. www.garden-kerteszet.hu

Archívum

Kert, Park, Gyümölcsös

Blogroll

Kedvenc szerzõk

Blogom címkéi

http://rss.kertpark.blogter.hu/

Köles termesztése

(Panicum Miliaceum)

A fűfélék családjába tartozó, Ázsiából származó gabonafélénk. Szalmaszára van, levélerezete párhuzamosan fut. Szemtermése ehető, madarak és emberek is szívesen fogyasztják. Igénytelen növény, de termesztésénél a jó vízelvezetésű, humuszos vályogtalajt, magas szervesanyag tartalommal meghálálja.
Rövid tenyészidejű növény, fajtától függően 40-70 nap után betakarítható, ezért kiváló másodvetésű növény. Változatos színezetű fajtáit termesztették, a sárgától a szürkén át a barnáig, de legkedveltebb a virágkötészetben is kiválóan alkalmazható vérköles, piros színével. Magassága eléri az 1 métert, bugája kecsesen meghajlik.


A hántolt köles kásás ételekben, hajdinával használatos,, íze édeskés, dió-jellegű. Tápértéke igen magas, éppen ezért a világ szegényebb országaiban is sikeresen termesztik és használják a konyhában: gőzölt fasírt golyókat készítenek belőle, jól kiváltja a rizst, sós és édes ételként egyaránt elkészíthető.

Felhasználható még zöldtakarmányként, madáreleségként, viszont termesztésekor a melegigényes gyomokkal számolnunk kell, mivel apró magvai vontatottan kelnek. Biotermesztésben, ökológiai gazdálkodásban a könnyen elszaporodó, később akár gyomosításra is hajlamos köles kevés befektetéssel termeszthető.
A fényezett kölest nem lakkozással kapjuk, hanem a kölesfényező dobban, az egymáson és a bőrön elcsúszó felületek fényesednek.

Nemesítésével a Nyíregyházi Kutatóintézetben foglalkoznak. A cél olyan fajták előállítása, amely alternatív növényként hasznosítható az állati takarmányozásban, viszont művelésmódja, termesztéstechnológiája szintjének a kor elvárásait szem előtt kell tartania. Ígéretes növény, hiszen betegségeknek jól ellenáll, pergésmentesen betakarítható, további előnye, hogy jól tűri az egyre gyakoribbá váló aszályos nyarakat.
Bioetanol gyártás területén is sikerrel kecsegtet az alkalmazása, mert előállítása során az egységnyi területen előállított kölesből, kisebb erőforrás felhasználás mellett, ugyanannyi etanol nyerhető, emellett kevésbé gyomosodik, mint a kukorica.

A termesztett fajok változatosan fordulnak elő:

a Panicum miliaceum, azaz a Termesztett köles, Kásaköles, Szaporaköles, Jólfizető köles;
a Panicum ruderale, azaz a Gyomköles,
a Panicum capillare, vagyis a Hajszálágú köles,
a Panicum miliaceum piros fajtája, a Vérköles,
a Pennisetum glaucum, az indiai köles,
a Setaria italica, azaz Olasz muhar, Olasz köles, Rókafarkú köles,
a Phalaris canariensis, melyet Kanárikölesként ismerünk,
mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a kölesfélék családja és a perjefélék alcsaládja a biodiverzitás követelményeinek eleget tegyen az állati takarmányozás területén.

A kölesfélék tápértéke magas, daganatos megbetegedésekben ez a tulajdonsága jól kiaknázható, vitamintartalmának köszönhetően a szervezet általános erőnlétét szinten tartja, a látás élességét kedvezően befolyásolja, vérnyomáscsökkentő hatású, koleszterinszintet csökkenti, ezáltal az érfalakra is kedvező hatással bír.
Lisztérzékeny diétában feltételesen alkalmazzuk a kölest.

Kapcsolódó startlapok:
Magyar termék.lap.hu | Köles.lap.hu | Lisztérzékeny.lap.hu | Biodiverzitás.lap.hu

 

Garden
KERTÉSZETI ÉS ERDÉSZETI
SZOLGÁLTATÓ Kft.


1214 Budapest, II. Rákóczi Ferenc út 324.
Távbeszélő: (1) 277-95-35, (1) 277-48-22
Távmásoló: (1) 425-37-11
Hordozható távbeszélő: 30/ 688-9523
Világháló cím: gardenkft@gardenkft.hu
Honlap: www.gardenkft.hu , www.gyumolcsos.hu

 

© Civertan Stúdió Budapest (Társblog: http://civertan.blogter.hu)

Kert, Park - Garden Kertészet
  • Értékelés:
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá ehhez a bloghoz. Belépnél? | Regisztrálnál?
sablonhack . webdesign . online marketing

Blogter

2Szavazz
Szavazz és a bejegyzés címlapra kerülhet